top of page

Rozhovor s víťazmi BIM CHALLENGE

Už je to viac rokov, odkedy vznikla prvá myšlienka uskutočniť súťaž BIM CHALLENGE. Cieľom tejto jedinečnej súťaže je podporiť BIM projektovanie na Slovensku, motivovať VŠ študentov k zvyšovaniu zručností a sprostredkovať umiestnenie týchto študentov vo firmách, ktoré podporujú inovatívne riešenia a sú lídrami na trhu v oblasti informačného modelovania stavieb.

Súťaž sa zameriava nielen na rýchlosť, akou dokážu študenti modelovať v BIM prostredí, ale najmä na konzistenciu modelu a kvalitu požadovaných výstupov. Modely, ktoré dnes projektanti tvoria obsahujú totiž prevažne len 3D geometriu. Hlavným dôvodom je absencia prvkov v objektových knižniciach a s tým súvisiaca zvýšená prácnosť pri tvorbe trojrozmernej geometrie. Len 3D projekt je však pre realizáciu málo a na úspech nestačí.


Po úspešných ročníkoch 2016 a 2017, ktoré vzbudil veľký záujem nielen medzi študentmi, ale aj firmami z praxe sa pomaly blíži čas, kedy si na 3. Majstrovstvách Slovenska v rýchlosti projektovania - BIM CHALLENGE, zmerajú sily najlepší z najlepších. Pre výhercov sú aj tento rok prichystané veľmi zaujímavé vecné ceny.

Pre tých, ktorí sa týmto podujatím ešte nestretli, sme pripravili krátky rozhovor s víťazmi 1. a 2. ročníka BIM CHALLENGE – Ing. Tomášom Kučom (TK) a Bc. Katarínou Kollárovou (KK).

Tomáš Kučo - Víťaz BIM CHALLENGE 2016

Katarína Kollárová - Víťaz BIM CHALLENGE 2017

Prečo ste sa prihlásili na súťaž?

TK: Zaujala ma na prednáške BIM, kde bol pútavo opísaný pripravovaný prvý ročník BIM challenge a zdôraznené zaujímavé výherné sumy, k tomu ma dvaja spolužiaci podporili so slovami, že to určite vyhrám.

KK: Samozrejme ma prvotne zaujali zaujímavé ceny. Zároveň som si povedala, že je to ideálna príležitosť prísť sa ukázať a pozitívne sa reprezentovať pred potenciálnymi zamestnávateľmi ktorý pracujú v BIM.


Ako ste sa pripravovali na súťaž? Absolvovali ste nejaké špeciálne školenie?

TK: Moju prípravu na súťaž zahŕňalo vytvorenie si ako-takej šablóny projektu, kde som si pripravil niekoľko základných rodín. Žiaden špeciálny kurz som neabsolvoval, mojím asi najlepším tréningom bola práca popri štúdiu a projekty, ktoré som robil do školy.

KK:V rámci prípravy som si poriadne preštudovala zadanie súťaže, kritériá hodnotenia, zopakovala som si základy v programe a pripravila som si prázdny projekt. Nezúčastnila som sa žiadneho špeciálneho školenia, jediné čo som absolvovala bol asi hodinový webinár s Allplanom, ktorý organizovali pre všetkých Allplanistov.


Ako dlho ste už pracovali s vybraným softvérom?

TK: S Revitom som sa prvý krát stretol na ateliéri, kde sa riešil rodinný dom. Dá sa však povedať, že vtedy som vôbec nerozumel jeho podstate, robil som iba vizualizáciu a jednoduché výkresy. Vyskúšal som aj iné softvéry a asi rok pred súťažou som sa začal viac venovať Revitu.

KK: Prvý krát som sa s Allplan vo forme 2D stretla ešte na strednej škole, bolo to pred siedmimi rokmi.


Ovládate aj nejaké iné softvéry?

TK: Mám skúsenosti s Allplanom, momentálne som s ním dlhšie nepracoval, takže by mi chvíľu trvalo kým by som sa v ňom zorientoval.

KK: Áno, odskúšala som množstvo programov, z BIM sú to Revit a Archicad, v každom z nich som nijaký menší projekt spravila ale nepovedala by som že ich ovládam.


Čo Vám dala súťaž? Oplatilo sa prísť súťažiť?

TK: Porovnanie schopností s ostatnými. Vedomie toho, že niečo ovládam na takej a takej úrovni, čo sa následne odzrkadlilo aj na postoji k výberu zamestnávateľa. Vedel som, že mám čo ponúknuť a nie som len absolvent, ktorý hľadá svoje prvé skúsenosti. Takže zapojiť sa určite oplatilo, nielen kvôli "fyzickým" výhram.

KK: Určite ma potešila výhra, licencia na Allplan a pracovná ponuka od sponzora súťaže HESCONU, kde som cez leto praxovala a po škole plánujem nastúpiť. Taktiež ma súťaž motivovala ďalej sa rozvíjať v BIMe.


Ako dnes pokračujete s kariérou? Využívate aktívne BIM?

TK: Jednou z hlavných cien bola aj stáž v Obermeyer Helika s.r.o. Aj keď som si po uplynutí stáže vyberal medzi viacerými spoločnosťami nakoniec pracujem v Obermeyeri dodnes. Je to firma, ktorá sa aktívne zapája do BIM transformácie na Slovensku. Zároveň som mal možnosť vycestovať do Nemecka, kde som sa zapojil do medzinárodného Obermeyer projektu. Išlo o najväčšiu zero-energy budovu na svete, čo je ďalšia vynikajúca skúsenosť ku ktorej som sa dostal vďaka BIM challenge. Myslím, že môžem povedať, že aktívne prispievam k rozvoju BIM metódy vo firme a stále zlepšujem aj svoje znalosti.

KK: Nakoľko ešte študujem v škole sa samozrejme snažím každý projekt modelovať v BIM a rovnako aj v práci BIM aktívne využívam.


Čo by ste spätne zmenili pri prístupe k štúdiu, alebo inak, cítite, že škola má potenciál vychovať "plnohodnotného" odborníka, ktorý zároveň aj ovláda BIM nástroje?

TK: Keďže sa všetko rýchlo mení, a viem že nižšie ročníky sa už učili mnoho vecí lepšie ako my, ani nie som pedagóg, tak viem okomentovať iba svoje dojmy, ktoré už nemusia byť aktuálne. Študenti sú budúci odborníci v stavebníctve a ak je BIM budúcnosť stavebníctva, tak škola by mala produkovať ľudí, ktorí sú už schopní pracovať s BIMom. Pretože, to čo firmy dnes postupne zavádzajú, budú čoskoro vyžadovať od všetkých. Myslím, že toto bolo počas môjho štúdia a na mojom odbore nedotiahnuté. Akékoľvek získavanie BIM znalostí u študentov bolo skôr formou samoštúdia, "voľnočasových" aktivít ako sú kurzy organizované predajcami softvérov. Ku koncu to čiastočne zachránil predmet BIM, ktorý však podľa mňa oslovil veľmi malú skupinu študentov, a to hlavne z odboru Technológie stavieb, pritom by to mal byť predmet pre všetky obory, chýbal nielen "pozemákom" ale aj dopravným inžinierom, TZB atď. Študenti rátajú náročné fyzikálne, ale keď sa niečo týka digitalizácie, tak sa vysvetľujú iba základne veci a vyučujúci sa boja "pritvrdiť" a žiadať od študentov viac. Čiže áno, na fakulte určite je potenciál vytvárať špičkových odborníkov aj pre moderné stavebníctvo.

KK: Osobne som sa snažila väčšinu projektov robiť minimálne v 3D a v posledných rokoch aj v BIM. Škola určite potenciál má nakoľko sa tu stretávajú rôzne spolu súvisiace odbory, ale je ťažké spolupracovať medzi katedrami ako aj medzi študentmi. Teraz napríklad sa snažíme vytvoriť diplomovú prácu v BIMe v spolupráci Statika KPS a TZB, ale nakoľko máme rozdielne zadania je to ťažké skoordinovať, väčšinu roboty čo robíme v BIM robíme nad rámec svojich povinností. Nie je to však spôsobené čisto školou, ale aj normami na Slovensku ktoré určujú kreslenie a spôsob odovzdávania výstupov.

Zaujala Vás súťaž? Príďte sa pozrieť na tých najlepších z najlepších, ktorí pracujú na svojej kariére. Aj tento rok bude sprievodnou akciou k súťaži BIM WORKSHOP, ktorý Vám poskytne rôzne perspektívy na problematiku informačného modelovania stavieb. Všetko samozrejme s praktickými ukážkami od TOP odborníkov z praxe. BIM CHALLENGE & WORKSHOP uskutoční 13.4.2018 na Stavebnej fakulte STU v Bratislave.

Neprehliadnite
Najnovšie články
Sledujte nás
  • Facebook BIM asociácia Slovensko
  • YouTube BIM asociácia Slovensko
bottom of page